Opeka d.o.o. Osijek je tvrtka sa stoljetnom tradicijom u proizvodnji opeke. Dug vijek postojanja i opstanka na tržištu rezultat su stalnih ulaganja u razvoj, širenje pogona i proizvodnih kapaciteta, primjena najsuvremenije tehnologije i opreme u proizvodnom procesu.

Opeka d.o.o. Osijek danas u svojim proizvodnim pogonima: "Zeleno polje" u Osijeku, "Sarvaš" u Sarvašu i " Razvitak" u Iloku proizvodi Euroterm opeke visoke kvalitete koje udovoljavaju svim Europskim standardima.

Za proizvodnju Euroterm opeke koriste se samo prirodni materijali: glina, pijesak i piljevina, bez ikakvih umjetnih dodataka.

Sirovina za proizvodnju Euroterm opeke dobiva se iz gliništa sirovine za proizvodnju opeke koja se nalaze u neposrednoj blizini naših proizvodnih pogona, tako da transport sirovine do proizvodnog pogana je bezpotreban što je od velike prednosti jer to pojeftinjuje cijenu finalnog proizvoda, smanjuje promet na cestama, a time smanjuje štetne emisije ispušnih plinova.
Strojevi kojim se sirovine iskapaju su bageri rovokopači i drugi teški strojevi.

Nakon iskapanja sirovine se kamionima prevoze do odležavališta, a potom se obavlja predpriprema (miješanje i izjednačavanje sastava sirovina, izjednačavanje vlage, homogenizacija).

Dodatak osnovnoj sirovini – glini je piljevina.
Piljevina smanjuje stezanje, a samim time i deformaciju i pucanje proizvoda, također smanjuje vrijeme sušenja i utrošak energije jer sagorijevanjem stvara dodatnu toplinu. Nakon izgorijevanja piljevina u glinenoj stijenci ostavlja mikro šupljine, odnosno stvara poroznost stijnke, a poroznost daje otpornost opeke na prolaz topline.

Konačan oblik sirovom i pripremljenom materijalu daje se u vakum prešama. U njima sirovi materijal pod visokim tlakom prolazi kroz mlaznice koje opeci definiraju vrijednost poroznosti a poseban rezač nakon toga prekida dugački niz odnosno reže i odvaja pojedine opeke.

Mekani i još uvijek vlažni proizvodi sirove opeke dolaze u tunelske komore za sušenje gdje se suše toplim zrakom. Ovdje se proizvodi od opeke suše kako bi im se oduzela vlaga koja je bila potrebna kako bi se opeka pravilno pripremila i oblikovala tijekom pripreme. Vrijeme sušenja zavisi od dimenzija i gustoće sirovog materijala i u pravilu traje između 24 i 48 sati.

Nakon postupka sušenja sirovi se proizvodi peku u tunelskoj peći. Opeka najprije u pretkomori prolazi postupak početnog zagrijavanja i kad dostigne temperaturu od 900 - 970 °C onda se na toj temperaturi peče oko 2 - 6 sati. Nakon toga slijedi faza hlađenja. No, temperatura koja se tijekom faze hlađenja oslobađa ponovno se dovodi u onaj prostor u kojem nova opeka prolazi kroz postupak početnog zagrijavanja, zatim slijedi pečenje na istoj temperaturi. I tako se postupak svaki put iznova ponavlja, naravno uvijek sa novom količinom sirovih proizvoda. Ovim načinom proizvodnje postiže se maksimalno iskorištavanje već utrošene energije. Naši pogoni za proizvodnju opeke danas su upravljani sofisticiranim kompjutorskim sustavima.

Vrijeme potrebno za prolaz proizvoda kroz peć je 24 sata.
Količina ispečenih proizvoda u našim pogonima je 140 vagona na dan.

Tijekom pečenja događa se potpuno izgaranje dodatka - piljevine tako da proizvodi od opeke dobivaju vrlo fine poroznosti. Nakon toga u proizvodima se više ne događaju nikakve promjene. Plinovi koji se formiraju kao posljedica izgaranja prolaze kroz vrlo suvremene filtarske sustave prije nego dospiju u kontakt s vanjskim zrakom. Naglašavamo da su oslobođene emisije plinova vrlo siromašne i u svakom slučaju ekološki prihvatljive i za čovjeka i za prirodu.

Nakon obavljanja kontrole finalni proizvodi slažu se na palete (euro-palete) i automatski prolaze kroz stroj za pakiranje. U stroju se palete omotavaju termofolijom. Na ovaj način jamči se siguran transport bez ikakvog oštećenja po bilo kakvom vremenu do konačnog odredišta.